Belgian Broad Peak Expedition

Dit voorjaar gingen Wouter en Luc van start met het voorbereidingsprogramma voor de beklimming van hun eerste 8000m top: Broad Peak.

Broad Peak is de 12e hoogste berg ter wereld met 8051 m, en bevindt zich in de Karakoram Range in Noordoost-Pakistan. De berg ligt langs de westelijke Baltoro-gletsjer tussen K2 en Gasherbrum IV. Hij wordt aanschouwd als een “makkelijkere” berg + 8000 meter, maar het risico op lawines mag nooit worden genegeerd.

Het blijft natuurlijk een hele uitdaging om de top te bereiken, harde en wispelturige weersomstandigheden kunnen op hoog alpine gebied doorslaggevend zijn of de top haalbaar is. Broad Peak heeft drie toppen. De hoofdtop 8051m, de centrale 8016m en de noordtop 7550m. Er worden drie hoogtekampen geplaatst via de normaal route op de West ridgeBasecamp 4900-5000m. Camp I op 6000m, Camp II op 6500m, Camp III op 7100m en eventueel Camp IV op 7500m.

Standaard expedities duren 50 tot 60 dagen maar onze expeditieleden zullen voorbereid worden met hoogtetraining zodat de exposure op hoogte ter plaatse minimaal kan gehouden worden. Deze expeditie duurt in totaal 42 dagen waarvan 20 dagen voorzien zijn voor de beklimming.

De expeditie zou oorspronkelijk georganiseerd worden door Sevensummittreks gelegen in Nepal maar de Covid-maatregelen die Pakistan had uitgevaardigd in mei dit jaar, maakte het onmogelijk voor de sherpas . De Pakistaanse outfitter Blue Sky Treks & Tours beloofde echter dat de expeditie toch kon doorgaan en daarom werd er besloten om de expeditie alsnog te laten plaatsvinden. Wij zullen samen de beklimming aanvangen zonder gebruik van supplementaire zuurstof. Luc en Wouter zullen bijgestaan worden door 2 Haps ( Pakistaanse HighAltitudePorters). Jean-Francois Spelmans (Jeff) en Niels Jespers zijn opweg naar het basecamp K2. Zij zullen Broad Peak gebruiken als acclimatisatie waarbij we samen touwen en tenten zullen plaatsen/delen om de hoogtekampen op te bouwen. Wij kijken er alvast reuze naar uit dit avontuur samen aan te gaan!

Hoe ziet de planning van de trekking & expeditie eruit?

1) Programma

Dag 1: Vlucht ( 27 juni )
Op de eerste dag vlieg je naar Islamabad (Pakistan) waar we ‘snachts pas zullen toekomen.

Dag 2: Aankomst Islamabad
We komen ‘s nachts aan in Islamabad en worden naar ons hotel gebracht. Hier kunnen we uitrusten van de lange vlucht en nadien gaan we nog even op verkenning in de hoofdstad van Pakistan en brengen we ook een bezoek aan de oude stad “Rawalpindi”.

Dag 3: Vlucht Skardu of Karakoram Highway ( 29 juni )
Afhankelijk van de weersomstandigheden
 nemen we vandaag een spectaculaire binnenlandse vlucht naar Skardu. Indien het weer tegenzit nemen we de Karakoram Highway, eveneens een spectaculair avontuur maar dan via de weg. Als we via de weg moeten reizen, zullen we 2 dagen onderweg zijn en slapen we onderweg in Chilas, een stad met uitzicht op Nanga Parbat, de tweede hoogste berg van Pakistan.

Dag 4: Skardu (2350m)
Als we de vlucht konden nemen, dan hebben we vandaag een rustdag in Skardu bestaande uit sightseeingacclimatisatie, en voorbereiding. Indien we via de weg reizen, rijden we vandaag 275km langsheen de Indus Rivier met spectaculaire uitzichten op Nanga Pargat (8125m) en Haramosh Peaks, tot in Skardu. Hierna volgt een briefing in het ministerie van toerisme in Skardu. Skardu is de toegangspoort tot het machtige Karakoram gebergte en tevens ook de hoofdstad van Baltistan

Dag 5: Askoli (2600m)
Na een vroeg ontbijt zetten we onze reis verder per Jeep naar het startpunt van onze trekking. We rijden ongeveer 7u langs de Shigar en Braldu vallei, richting Askoli, de laatste permanente vestiging in de Shigar Vallei. Het is wederom een spectaculaire en fascinerende rit doorheen alsmaar veranderende traditionele dorpen en boomgaarden. Vandaag brengen we voor het eerst de nacht door in tenten

Dag 6: Trekking naar Jhola (3200m)
Na een vroeg ontbijt en de verdeling van de bagage onder de dragers, starten we onze 6u durende trektocht. We wandelen langs de turbulente stroom van de Braldu rivier richting Jhola. Het grootste deel van de trekking is eenvoudig, overheen vaste reeds bestaande paden. Enkel de rotsachtige snuit van de Biafo gletsjer die we zullen oversteken is iets lastiger. Na deze oversteek wandelen we verder naar onze campsite in Jhola dat gelegen is net achter de samenvloeiing  van de Braldu en Dumordo rivier

Dag 7: Trekking naar Paiju (3450m)
We vertrekken vroeg en wandelen het grootste deel over een eenvoudig pad langs de Braldu rivier. Na 7 à 8u wandelen in hete en droge condities waarbij we verschillende stroompjes oversteken, zullen we Paiju bereiken in de namiddag. Op onze rechterzijde zien we de Masherbrum group terwijl voor ons langzaamaan de  torenspitsen en torens van Trango en Cathedral groups tevoorschijn komen. Ook de snuit van de Baltoro Gletsjer komt stelselmatig tevoorschijn. 

Dag 8: Trekking naar Urdukas (4200m)
We zetten onze tocht verder richting het Oosten, langsheen de Baltoro gletsjer. We lopen over de laterale morenen en over de gletsjer zelf. Onderweg passeren we de schipachtige boeg van “Great Trango” en de geïsoleerde pilaren van de “Nameless Tower” tot in ons volgende kamp, Urdukas. De campsite bevindt zich 100m boven de gletsjer op terrassen die uit de heuvelwand werden gehouwen door de Hertog van Abruzzo op zijn K2 expeditie in 1909. We komen hier aan rond de middag. De rest van de middag zijn jullie dus vrij om kampklusjes te doen en om te genieten van de fenomenale omgeving. 

Dag 9: Trekking naar Goro II (4300m)
Deze route is vrij gemakkelijk omwille van het open gletsjeroppervlak en zit vol adembenemende uitzichten. Voor ons liggen Broad Peak (8047m) en Gasherbrum IV (7925m) en rechts naast ons de Mashabrum Group en op onze linkerkant de Trango group. De trektocht duurt ongeveer 4 à 5 uur

Dag 10: Trekking naar Concordia (4650m)
Na 3 à 4 uur wandelen, bereiken we concordia, de troonzaal van de berggoden. We worden hier volledig omringd door ‘s werelds hoogste pieken, waaronder de K2 (8611m), de tweede hoogste berg ter wereld, Gasherbrum I (8068m)Broad Peak (8051m)Gashabrum-II (8035m) en Chogolisa (7665m). We kamperen aan de samenvloeiing van de Baltoro en Godwin Austin gletsjers.

Dag 11: Trekking Broad Peak Basecamp (4900m)
We trekken verder naar Broad Peak basecamp, waar we afscheid nemen van de trekking groep. Zij zetten de trektocht namelijk verder, terwijl wij een poging zullen wagen naar de top van Broad Peak (8051m).

Dag 12: Rustdag Broad Peak Basecamp (4900m)
Vandaag rusten we uit, genieten we van de prachtige omgeving en starten we de voorbereiding om Broad Peak te bedwingen.

Dag 13-33: Beklimming Broad Peak (8051m)
Na de welverdiende rustdag starten we onze 20 dagen durende klimperiode om een poging te wagen naar de top van Broad Peak.

Dag 34: Opruimen Basecamp (4900m)
We ruimen alles op en maken ons klaar om de volgende dag te vertrekken uit Broad Peak Basecamp richting Askole. Dit zal drie dagen duren. In Askole zullen we de kinderen hun broodnodig materiaal overhandigen dat we hebben aangekocht dankzij de vrijgevigheid van zoveel lieve mensen!

Dag 37-40: Terugkeren
Vanuit Askole nemen ze terug de jeep richting Skardu waar we met een binnenlandse vlucht naar Islamabad kunnen vliegen. De terugkomst naar België is voorzien 7 augustus.

One thought on “Belgian Broad Peak Expedition

  1. Luc,
    Wij wensen jullie een fantastische reis met de nodige voorzichtigheid en belevenissen. Genieten maar met heel je team .
    Lolo&Peter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait