Team Jeff & Niels op K2

Voor Brusselse brandweerman in Brussel Jeff Spelmans mocht het niet zijn. Ook al begon hij met heel veel goesting aan deze dubbele expeditie voor zijn eerste 8000er, het zat hem nooit mee. Vanaf het begin had hij te kampen met maag en darmproblemen en werd enkele keren goed ziek. Dit vreet natuurlijk aan energie die hij nodig had om samen met Niels de hoogtekampen te plaatsen op k2 en Broad Peak.

In camp 3 besloot Jeff op 17/7 om de top van Broad Peak te laten voor wat het was en zijn laatste energie te steken in de reddingsoperatie voor de HAP (HighAltitudePorter) van Luc en Wouter. Deze moest door uitputting vanuit C3 afdalen naar basecamp. Dit was de doodsteek voor onze vriend Jeff die daarna niet meer hersteld geraakte en in camp 2 van k2 moest afhaken voor de uiteindelijke toppoging van k2.

Niels Jespers ( beklom reeds Nanga Parbat 8126m ), die wel de top van Broad Peak beklom op 18/7/21, had nog wel genoeg energie over en deed wat nog geen belg had gedaan; k2 toppen zonder zuurstof op 28/7. De enigste belg die k2 beklom met zuurstof en persoonlijke sherpa was Paul Hegge in 2018.

Niels beklom hiermee ook 2 bergen boven de 8000m tijdens 1 seizoen. De enigste die hem dat voordeed was Stef Maginelle in 2013 die Gasherbrum I (8068m) en Gasherbrum II (8035m) wist te beklimmen tijdens 1 expeditie in 1 week tijd, eveneens zonder het gebruik van zuurstof.

Qwa hoogte was Pascal debrouwer de enigste belg die ooit hoger geraakt is. Hij beklom op 22 mei 1999 Mount Everest zonder zuurstof maar overleed helaas op de terugweg. In 2003 deed Rudy van snick eveneens een poging naar Mount Everest zonder zuurstof maar moest onder de Hillary-step terugkeren.

Wat Broad Peak betreft werd deze tot nu toe beklommen door

Jos Reynders 16 juli 1997

Wim Smets 27 juli 2011

Niels Jespers 18 juli 2021

Stef Maginelle 18 juli 2021 (voortop 8035m)

Sofie Lenaerts 18 juli 2021 (voortop 8035m)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait