ManasluWinterExpedition – Samenvatting

Nadat we in de zomer van 2021 de voortop van Broad Peak 8035m hadden bereikt in amper 3 weken tijd, kwam het zot en ambitieus plan om in vier weken tijd, Manaslu 8163m te beklimmen… in de winter. Een plan met weinig kans op slagen maar de doelstelling was om deel te nemen aan een winter expeditie om ervaring op te doen in deze extreme omstandigheden.

Deze expeditie werd georganiseerd door SevenSummitTreks die een Nepalees rope fixing-team voorzag van 6 Sherpa’s olv Sherpa Chhepal voor alle aanwezigen van 15 dec 2021 tot 17 feb 2022;

Simone Moro (I) en Sherpa Pasang Rinzee, Alex Txikon (SP) met zijn drie-koppig team; medeklimmer Inaki Alvarez, kok Eneko Garamendi en fotograaf Sendoa Elejalde. Paula Strengell (FI) en Sherpa Ming Temba, Oswald Rodrigo Pereira (PL) die een docu maakt over deze expeditie, wij (B) en Sherpa Dawa Chiri. De inzet van Dawa en Ming Temba was om het fixing-team te versterken.

We wisten op voorhand dat we veel geluk met het weer zouden nodig hebben om dit op zo een korte tijd te kunnen verwezenlijken en daarom zorgden we thuis al voor pre-acclimatisatie met hypoxic training/slapen. Hierdoor konden we al van het eerste goede weersvenster gebruik maken.

Via de inReach mini van Garmin was het mogelijk om onze vordering te volgen https://share.garmin.com/SofieLenaerts

(In de blog kan je per dag lezen over deze gebeurtenissen met bijhorende foto’s)

1 jan: aankomst in dorp Samagaon 3600m

2 jan: 6hr klim tot BC, 4800m

3 jan: acclimatisatie klim tot 5300m – Alex doet een lawine test, dit blijkt volgens hun graad 5 te zijn… en klimt iedereen de volgende dag hogerop…

4 jan: klim tot lower camp 1, 5700m

5 jan : klim tot higher camp1, 5800m – depot – terug naar BC

6 jan : slecht weer / sneeuwval, er valt ongeveer 40cm sneeuw

7 dec: slecht weer / sneeuwval. Chhepal en Alex laten weten dat iedereen zal afdalen naar het dorp Samagaon. Een klein sherpa team blijft in BC om de grote tenten te vrijwaren van de sneeuw maar de kleine tenten worden afgebroken. We zijn vrij om te beslissen wat we doen maar er zou een tekort zijn aan gas en eten… Aangezien iedereen BC zal verlaten door het slechte weer, besluiten we om mee af te dalen. Dit bleek een gevaarlijke onderneming te zijn wanneer we naast ons een lawine zien passeren door de vers gevallen sneeuw. Het sherpa-team samen met Simone nemen de leiding naar beneden maar het Alex-team met Chhepal volgen niet.

8 jan : Inaki Alvarez en fotograaf Sendoa ElejaldeAlex dalen te voet af naar Samagaon. Alex, Chhepal en Eneko nemen vanuit BC de heli naar Samagaon, pikken Simone op en vliegen weg naar Kathmandu… Persoonlijk vinden we het geen goede strategie dat “leiders” zoals Chhepal en Alex hun eigen team ( en anderen ) in de steek laten. Simone, liet ons al vanaf het begin weten een eigen traject te zullen volgen terwijl Alex en Cheppal op voorhand (en tijdens de expeditie) aangaven, als een team te willen samenwerken.

9 jan : Dawa Chiri wordt de nieuwe tijdelijke basecamp-leider maar de communicatie verloopt zeer moeizaam door gebrek aan telefonie en internet-problemen in Samagaon.

10 jan : We krijgen te horen dat er zich een “krachtige” lawine heeft voorgedaan in BC. De keukentent – bevoorradingstent en onze tent zouden beschadigd zijn en de sherpa’s zijn serieus onder de indruk.

11 jan : Het weer is mooi en we gaan kijken tot 4200m terwijl we de track terug open maken richting BC. Tot onze grote verbazing is er niet veel sneeuw gevallen, is er al veel sneeuw gesmolten en/of gesetteld. We zijn van oordeel dat het mogelijk kan zijn BC te bereiken. We overleggen met de anderen die het willen “proberen” terwijl A,S,Ch nog steeds comfortabel in KTM zitten… of Phokara of waar dan ook…. Kennelijk zijn er ook enkele privé-trekkersgroepen die de nodige aandacht vragen van A. net zoals zijn dagelijkse Social media.

12 jan : We zetten heel vroeg aan en slagen er samen met het Sherpa fixing team ( zonder Pasang Rinzee ) in om het basiskamp terug te bereiken! Een stevig klim waarbij het toch duidelijk is dat de meeste sneeuw hogerop viel en wanneer we toekomen blijkt BC (weer) volledig in orde te zijn.

13 jan : Aangezien een langere periode van goed weer is aangebroken kunnen we het niet laten de track naar C1 terug open te maken en te gaan kijken/voelen naar de conditie van de sneeuw want volgens ons blijkt de bijgevallen sneeuw veel beter te zijn dan gevreesd. Oswaldo en Stef lopen op kop en heropenen de track tot ongeveer 5300m… en de sneeuwcondities vallen goed mee.

14 jan : De meteo geeft heel veel wind (niet zo goed om terug naar C1 te trekken) en er is weer slechte communicatie. De Heren (Simone,Alex, Chhepal) zijn met de heli over C1 gevlogen en daarna geland in Samagaon. Ze zijn van mening dat de condities slecht zijn en zullen niet naar BC komen. Chhepal vervoegt zijn en ons team dus niet en zegt dat ze nog tijd genoeg hebben tot februari. Er is dus geen haast bij (voor hun) en daarom zal niemand vd sherpa’s hoger klimmen. Het weer is echter schitterend de komende dagen. De 18de wordt er sneeuw voorspeld, 19 terug goed weer maar vanaf 20ste is het voor een langere periode slecht en onzeker.

15 jan : We besluiten naar C1 te gaan om te zien of we hogerop kunnen geraken. Paula en MingTemba gaan mee om materiaal uit C1 te halen want Paula ziet een positief vervolg niet meer zitten. Oswaldo neemt zijn drone mee om te filmen. Dawa C zal ons vervoegen naar C1 gezien het fixing team in BC blijft maar denkt dat C2 niet haalbaar is. Ter hoogte van de traverse plakt de sneeuw niet aan de ijzige ondergrond waardoor crampons nodig zijn. Dit was de vorige keer niet het geval waardoor Oswaldo, Paula en MingTemba genoodzaakt terug te keren. Wij (Stef, Dawa ene mijzelf) klimmen door wat een hele zware onderneming bleek te zijn omdat er 1m50 sneeuw opgestapeld ligt.

16 jan : We verkennen de ice-fall die ons laat realiseren dat we meer tijd en/of mankracht nodig hebben en dat een toppoging haast onmogelijk is in deze omstandigheden. We keren teleurgesteld terug naar C1 voor de laatste nacht want op 20 dec start er een langere periode van slecht weer met veel sneeuw en wind. Oswaldo is richting C1 gekomen en maakt nogmaals drone-beelden.

17 jan : terugkeer naar BC. Onze terugvlucht is initieel voorzien op 27ste maar van de 10 dagen resterende tijd, zijn er zeker 7 dagen sneeuw voorzien. Ook door het gebrek aan samenwerking met de “leiders” / fixing team, die tijd hebben tot feb, is een doorgang naar C2 niet realistisch.

18 jan : terugkeer naar Samagaon samen met Paula, Dawa C, Oswald en Simone. Hier nemen we afscheid van iedereen. Paula, Dawa en wij vlogen nadien door naar Kathmandu… met pijn in ons hart.

Hartelijk dank aan SevenSummitTreks voor de organisatie. De keukenploeg die de hele dag/elke dag het beste gaf! Bedankt Dawa Chiri voor je enthousiasme, organisatie en werk. Met je flexibiliteit (om het over te nemen toen Chhepal er niet meer was…) en positieve instelling toonde je een grote zin voor verantwoordelijkheid! 

Bedankt Oswaldo voor je geweldige verhalen en inzet op de berg en achter de camera. We kijken uit naar je docu. Het zou leuk zijn om nog een ​​keer samen te klimmen. MingTemba & Paula voor het breken van paden richting C1… Ik neem aan dat je het nu blindelings kunt doen?! 😀 

Bedankt Karl Gabl en Kate voor jullie steun door ons al die jaren te helpen met de weersvoorspelling. Simone voor je ondersteuning, talks & adviezen.

Onze les geleerd? We konden het weer of de timing niet veranderen, maar we kunnen wel bepalen hoe. Het is beter om te klimmen met mensen die je kent, met dezelfde mentaliteit en hetzelfde doel.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait