Beklimming Mount Ararat 5137m via west-route

Belgische groep alpinisten opent de nieuwe west-route op Mount Ararat 5137m voor avontuurlijker en eco-friendly toerisme.

14 bergliefhebbers en hun 2 begeleiders/trainers zochten een waardig alternatief voor de in Rusland gelegen Mount Elbrus 5642m, de hoogste berg van het continent Europa en onderdeel van de 7 summits. Ze vonden een prachtig eco-friendly en avontuurlijk antwoord op de overbevolkte Zuid-flank van de Mount Ararat in Turkije.

Mount Ararat (5137 meter) is de hoogste berg van Turkije en het Armeens plateau waar, volgens de overlevering, de Ark van Noach gestrand zou zijn na de zondvloed… Zou hij misschien liggen op de west flank, ver weg van de normaal route die iedereen neemt om de top te beklimmen?

Aangezien Mount Elbrus dit jaar (en hoogst waarschijnlijk ook de komende jaren) geen optie is om te beklimmen, zochten we een waardig alternatief voor onze 14 gemotiveerde expeditie-klimmers. Gedurende 6 maanden werden ze klaargestoomd met oa;

– Inspanningstest & FIT screening
– Trainingsadvies
– Workshops & infosessie
– Meerdere toffe groepstrainingen
– Hoogte trainingen
– Kracht & core trainingen

Kortom, ze stonden te popelen om hun beklimming aan te vangen ☺️

Onze Turkse vriend en berggids Mustafa Tekin, die al 170 keer op de top van Ağrı dagi stond, vond een prachtig alternatief als antwoord op de overbevolkte Zuid-flank.

The gateway naar de Mount Ararat is het Koerdische stadje Doğubeyazıt, vanwaaruit je met een busje op 2u rijden aankomt aan de voet van de berg. Hier nemen we, met onze goed gevulde rugzakken van +20 kg, niet het gangbare pad maar begeven ons westwaarts voor een trektocht dwars door het heuvelachtig graslandschap richting ons “basecamp” 12 km verder en 1100 meters hoger.

Na 5u stevig doorstappen met enkele haltes, treffen we een mooi grasveldje aan, met riviertje, honderden schapen EN met zicht op het doel; PERFECT!

Nadat ons basiskamp op 3240m is geïnstalleerd, plannen we de volgende dag een acclimatisatie-trip naar het hoogtekamp op 4030m. Daar zullen we zelf platformen moeten maken om onze tenten te plaatsen en we nemen al het materiaal mee dat nodig zal zijn voor onze topdag.

Een weg zoeken boven de “grasgrens” is al een kleine uitdaging op zich met het steeds wegschuivende lava gesteente en de wolken die de omgeving steeds doen verdwijnen maar na 2u30 aangekomen op onze nieuwe kampplaats, zijn we aangenaam verrast hier een stroompje water van de gletsjer aan te treffen. Dat bespaart ons heel wat tijd en gas omdat we geen sneeuw moeten smelten.

We schieten in actie en beginnen aan een wedstrijdje; om ter mooist een platform maken 😅. Daarna wordt een deposittent geplaatst om het materiaal achter te laten en keren we terug naar ons BC. Daar zorgen we telkens zelf voor ons eten en drinken, lekkere droogvriesmaaltijden, soep en dessertjes.

Omdat we een eco-friendly expeditie willen, zorgen we ook een eigen gemaakt toilet, composteerbaar toiletpapier en verzamelen al het afval dat we mee terug naar de bewoonde wereld nemen.

No time to rest the next day want ze geven goed weer dus is het tijd om voor de top te gaan. We breken de tenten af en keren terug naar ons hoogte-kamp. Hier maken we ons klaar voor een kort nachtje want om 3u vertrekken we naar het hoogste punt van Turkije.

Het weer is perfect, bijna geen wind, niet te koud ( -6°) en een wolkenloze sterrenhemel! De lichtjes van de omringende dorpen verlichten het dal en het duurt niet lang of de gloed van de opkomende zon, laat andere bergen (vulkanen) verschijnen.

Zigzaggend zoeken we een weg over de lava-rotsen richting de sneeuwgrens om daar de stijgijzers aan te binden en de pilolet ter hand te nemen. Het is koud en sommigen hebben last van koude handen en voeten dus moeten we zo snel mogelijk terug in beweging komen. Het eerste sneeuwveld is steil ( PD, 40° ) maar de sneeuw is perfect en gestaag neemt iedereen zijn tempo richting de gletsjer die op 4700m hoogte ligt.

De zon, die ondertussen een conische schaduw werpt van de top, raakt ons wanneer we de rand van de gletsjer bereiken. Het is een euforisch moment waarop iedereen geniet van de eerste zonnestralen en hier de echte top in de verte ziet liggen. We nemen dan ook even de tijd om te genieten van het zicht en doen ons tegoed aan eten en drinken want de laatste stappen zijn nog niet gezet!

We komen terug in beweging, vermoeidheid en hoogte spelen bij sommige toch wel parten en het tempo vertraagt maar het is ok, we hebben tijd, het weer is schitterend en elke stap die je zet, is eentje dichter naar de top.

Voor anderen is het puur genieten van de laatste kilometer over deze gletsjer zonder spleten. Na een eerste helling zien we plots anderen mensen, komende van de zuid-route en er staan stipjes op de top… nu is het echt niet ver meer.

Na 6u klimmen en klauteren is eindelijk zo ver, het voltallige 16 koppig team + 2 gidsen bereiken het hoogst mogelijke punt van Turkije via de west-route, een primeur! Tijd om elkaar te feliciteren, de vlaggen en de camera’s boven te halen want iedereen heeft het beste uit zichzelf gehaald 🥰

default

En wat hebben we nog zoal gedaan tijdens deze reis? 😂

Nodeloos te zeggen dat dit een top reis was dankzij een TOP TEAM ! 🥰

in samenwerking met :

www.thewildlinger.com

www.deberghut.be

fcmtravel.com

Follow us into the mountains with inReach from GARMIN

Get your 30% discount sports nutrition by ETIXX code : sofielenaerts

We have the clearest vision with JULBO en the best gear with BERGHAUS

One thought on “Beklimming Mount Ararat 5137m via west-route

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait