Summit

Moe maar ooo zo tevreden! Het was een lange onderneming van 24hr. Op 17/07 rond 22u30 vertrokken vanuit camp3, (7000m) een lange aanloop easy tot 4u30 een korte ijzige passage van 65%. Daarna komen we aan de crevassen onder de col. 5u30 Het fixingteam zoekt zijn weg in de rechter flank vlak onder de rotsen. Ondertussen troepen klimmers samen, veel met supplementaire zuurstof. Het is wachten … voeten en handen krijgen kou. Door de diepsneeuw is het onmogelijk een shortcut te nemen. Minuten worden uren voor we eindelijk aan de rotspassage komen vlak aan de col 10u. Eindelijk zon maar ook een koude wind. Niels Jep rust nauwelijks en zet de beklimming verder richting de hoofdtop die nog ver weg ligt. Ik moet bekomen van uren in de koude te hebben gestaan en geniet van de zonnestralen en het prachtige uitzicht. Een derde van de klimmers op de col besluit om te stoppen maar daar denken we niet aan! Wanneer we aanzetten volgt er weer een ‘wachtrij’. Eerst volgt de smalle rotspassage waar de corniche helemaal niet solide blijkt te zijn. Mr. HongBin Kim zakt er door en moet uit zijn penibele situatie geholpen worden. Daarna een korte traverse op rotsen, geen plaats voor fouten… en dan is het een weg vinden op de graad, meermaals up en down voor de central summit 8035m bereikt kan worden. Het uitzicht is fenomenaal en toch neem ik nauwelijks foto’s. De vermoeidheid slaagt genadeloos toe. In de verte zien we een geel stipje op de hoofdtop 8047m staan. Dat zal Niels zijn, hij had juiste keuze gemaakt direct door te gaan want we vorderden traag door klimmers voor ons. Het is rond 16u30 als we op de central top staan. Het is tijd om terug te keren. We hebben nog een lange weg te gaan maar het was allemaal de moeite waard!

Eenmaal terug in camp3 blijkt er heel wat te zijn misgelopen op de top. Een Russische vrouw kwam ten val waardoor de route afgesneden werd voor een 15 tal klimmers. De redding verloopt zo slecht ( enkel 1 iemand werkt eraan om de vrouw te redden ) dat het uren duurt en Mr Kim zijn geduld verliest. Hij besloot om er rond te klimmen maar kwam zelf ten val. Nadat de vrouw uit haar penibele situatie is geraakt, dalen alle klimmers af en blijft Mr.Kim achter. Hij weet zijn vrouw te bellen in Korea en vraagt om hulp. Het is het Russisch team dat hierop in actie schiet (ze hebben er zelf al een toppoging opzitten!) Wij verzamelen EHBO, water en koplampjes. Vitaly zal uiteindelijk Mr.Kim weten te bereiken ( hij zit vast op 7900m hoogte aan de Chinese kant van de berg ) Maar tijdens het takelen loopt het helemaal mis wanneer Mr.Kim een foute manipulatie maakt en neerstort in het ijle. Er kan geen hulp meer geboden worden….

One thought on “Summit

 1. Congrats allemaal
  Wat een prestatie!
  Graag de verhalen bij terugkomst Luc!
  Kijk er naar uit
  Groeten en veilige afdaling
  Filip

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait