Paju – a donkey story

na 8u onderweg te zijn geweest komen we aan in Paju. Het weer was iets minder zonnig en begon in de mist en de regen want de moeson is begonnen en dat is te merken aan de gletsjer-rivieren die de normale weg hebben geblokkeerd. Drie ezels moesten het met hun leven bekopen en waren enkele klimmers hun materiaal kwijt. De “nieuwe” weg over de gletsjer was zeer verraderlijk en eigenlijk ondoenbaar voor de ezels.

Als we een tip mogen geven aan mensen die graag een trekking willen organiseren over de Baltoro dan is het dit; ezels worden ingezet omdat ze meer gewicht kunnen dragen ( 100kg ) maar ze kosten in verhouding veel minder dan een drager met als gevolg dat er minder dragers worden ingezet voor trekkings en expedities. Dierenrechtenorganisaties zouden huilen als ze zien in welke omstandigheden de ezels hier soms toekomen met zware verwondingen aan het poten door de scherpe rotsen.

Een oplossing zou kunnen zijn door meer dragers te eisen aan de organisatie. Hierdoor zal deze minder winst maken maar op die manier kunnen er meer mensen aan werk geraken en zijn de ezels niet de dupe van heel het verhaal…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait