Askole

Na 5u stappen en 2 jeep-rit zijn we aangekomen aangekomen in Askole. Morgen bezoeken we het schooltje en de kinderen waarvoor we 8000euro hebben verzameld. Deze kinderen komen speciaal op een zondag naar de school zodat we hun kunnen ontmoeten ☺️ We hopen hun te motiveren hun best te doen zodat ze hun dromen kunnen waarmaken.

Educatie is niet vanzelfsprekend in afgelegen dorpen zoals Askole. Kinderen van 6 dorpen verzamelen zich hier om naar school te kunnen gaan tot 14 jaar. Amper 4 leraren worden betaald door de overheid, de andere 3 worden betaald door NGO’s en door Alex Gavan Fonds. Er is een serieus te kort aan klaslokalen, banken, stoelen en schrijfmateriaal. Via de computer werken kan niet ook al staan er drie die geschonken werden door het leger, want er is niet altijd elektriciteit! Internet via het telefoonnetwerk is amper 2G dus alles gaat zeer traag en om de haverklap van de verbinding weg….

De meeste kinderen stoppen met studeren na hun 14j en beginnen te werken als drager, ezeldrijver of moeten op het veld werken. Een gezin bestaat hier meestal uit 6 kinderen en heel de familie woont samen onder 1 dak. Wij werden uitgenodigd hun huis te bezoeken en stelde vast dat hier 28 mensen samenleven. In de winter overnachten alle mensen in een gat in de grond die toegang geeft tot aan aarde kelder zonder 1 raam… je waant je terug in de middeleeuwen.

Amper 10% kan verder studeren in de stad Skardu en daarvoor is er ook geld nodig want de kinderen moeten opgevangen worden in lodges voor hun verblijf / eten tenzij ze het geluk hebben familie te hebben die hun onderdak kan geven voor de komende jaren. Het leven hier is dus een hemelsbreed verschil met het luxueuze leven hier.

Morgen rijden 7u aan 1 stuk door naar Skardu waar we het geld goed zullen besteden !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait