Dag 1 Tramuntana Trail Mallorca

Ver weg van de drukke playas van Mallorca doorkruist de GR221 in de lengte de bergketen die zich langs de noordwestkust van het eiland uitstrekt: de Serra de Tramuntana. Een zacht bergland nabij de Middellandse Zee. De hoogste toppen ronden af nabij de 1250 meter.

De GR221 vangt aan in Port Andratx en eindigt in Port de Pollenca maar hij heeft vele varianten die her en der een connectie maken met anderen steden/dorpen. In totaal goed voor 171 km wandelplezier. Onderweg zijn er enkele refuges te vinden check  Consell de Mallorca(link is external)  maar deze zijn niet het hele jaar open. Informeer u dus. Gelukkig zijn er wel veel bivakplaatsen te vinden voor de wandelaars die de 6/7 daagse trail graag met rugzak en tent willen doen. Deze GR draagt de naam Piedra Seca : de stenen die het pad maken werden “droog” geplaatst ( zonder cement ) maar de oneffenheid ervan, op zijn zachtst gezegd…vermoeiend. Op deze website kan u meer informatie vinden https://caminsdepedra.conselldemallorca.cat/es/ruta-piedra-seca-gr-221

Ons doel was om in een rechte lijn van Port Andratx naar Pollenca te lopen, goed voor 125 km en iets meer dan 6000hm in drie dagen met overnachting in gezellige hotels. Op deze manier kan je volop genieten van het beste dat Mallorca te bieden heeft en blijft het genieten….althans dat was het plan.

Dag 1 zijn de minste hoogtemeters en de minste kilometers maar we hadden wel het meest slechte weer dat we ons ooit konden voorstellen. De orkaan BLAS teisterde Mallorca met windsnelheden van 100km/hr en wij zaten er midden in.

Tijdens het eerste gedeelte van Port d’Antrax tot voorbij Es Castellet is er zo goed als geen signalisatie. Het is dus behelpen met een kaart of navigatie en steenmannetjes om de weg te vinden…en die weg is soms nauwelijks zichtbaar en/of beloopbaar met stukjes rotsklefferen onder de Moleta de esclop (850m). Onze eerste dag stopte in Estellencs.

Wij deden onze navigatie & tracking met de GARMIN fenix 6S Pro Solar. Je kan de 3 trails terug vinden op Garmin Connect onder Tramuntana trail Fisiotics

Verslag van Walter Brosius

De trip naar de Tramuntana trail in Mallorca was een geweldig avontuur. Zo geweldig zelfs dat op het einde van elke dag iedereen luidkeels “wat was dat???” riep. Ons groepje was eigenlijk een bonte verzameling amateur lopers met verschillende achtergronden en loopervaringen. Met tien waren we, inclusief twee begeleiders. Een week voor de tocht zag het weerbericht er al heel slecht uit. Een koppig lagedrukgebied bleef maar boven de Balearen hangen en zorgde voor veel regen en wind. Even rondkijken en overleggen met de teamleden. Wat extra regenkledij en materiaal inpakken zeker? Het zal wel lukken. 

Toen we van de luchthaven aankwamen aan ons hotel vanwaar we de volgende dag te voet zouden vertrekken, regende het pijpestelen. Hmmmmm, goed. Even mekaar in de ogen kijken en controleren of je je regenjas wel degelijk bij had. Discussies over wat mee te pakken in de rugzak en welke kledij aan te trekken waren een hot topic die eerste avond. Desondanks zat de sfeer er goed in en werd er goed gelachen. Mede dankzij een paar flesjes wijn weliswaar.

Zoals beloofd regende het de ochtend van de eerste etappe en moest iedereen even slikken want 33 km met 1600 hm in de bergen door regen en wind is toch niet wat je zou verwachten in november in Mallorca. Een groepsfoto en weg waren we. Ik liet al snel de vlugge hazen gaan en sloot aan bij Tom die al meer ervaring had met ultra trails. Elke lange beklimming stapten we rustig omhoog. Het ging ook moeilijk want de trail was glad en technisch. En er was veel bewolking waardoor we eigenlijk bijna niets konden zien.

Tijdens de eerste beklimming van de dag richting “La Trappa” stak de storm pas goed op. Het lagedrukgebied was intussen opgeklommen in de meteorologische hiërarchie en nu een orkaan die intussen Blas heette. Die Blas gaf ons wat extra stormwind en horizontale steekregen, maar gelukkig was het niet te koud en konden we warm blijven ondanks dat we doornat waren. Navigatie ging ook vrij moeilijk omdat de regen het scherm van mijn telefoon ongevoelig maakte voor  aanraking. En soms werd het pad bijna onzichtbaar en moesten we rustig verder stappen om niet af te dwalen.

na de bevoorrading in Coll sa Gramola werd het weer rustiger (droger) en begon de groep aan hun volgende lange beklimming richting 850m door prachtige natuur.

Tom & Kurt keep smiling !

Tegen de avond stopte de regen gelukkig en konden we al lopend opdrogen alvorens aan een ongelooflijk gezellig hotelletje aan te komen. Onze begeleiding had onze bagage al afgeleverd en een droogmachine geregeld voor onze natte uitrusting. Bovendien brandde een haardvuur en werd er soep opgediend en was er een rijk gevulde zelfbediening bar. Toen smaakte het lokale bier nog nooit zo goed en het eten was heerlijk !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait